szakmai vélemények, ötletek és tanácsok, valamint hírek a vállalati pénzügyek világából szakembereknek, cégtulajdonosoknak és minden érdeklődőnek

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati sikersztorik és pénzügyi rekordok

kimagasló tőzsdei teljesítmények

2018. március 05. - vallalatipenzugyek.blog

Egy korábbi bejegyzésben megnéztünk néhány nagy visszhanggal járó vállalati bukást. Most áttekintjük azokat az ismert és kevésbé ismert vállalkozásokat, akik pénzügyi mércével mérve valamilyen rekordot állítottak fel vagy kiemelkedő sikert értek el.

A példák között hatalmas összegű tőzsdei részvénykibocsátások, a legdrágább részvények és a legnagyobb értékű vállalatok találhatók: többek között 75 millió forintos részvényárfolyam vagy a magyr GDP 7x-ét meghaladó cégérték.

Valószínűleg nem meglepő módon a listákon szereplő legtöbb cég amerikai vagy kínai hátterű.

A legnagyobb tőzsdei részvénykibocsátások

Alibaba.com – 2014, 21.8mrd USD

Az egyik legismertebb kínai e-commerce vállalkozás 2014. szeptember 8-án lépett a tőzsdére. A kezdeti 22mrd USD részvényjegyzés után még további 3mrd USD értékű részvényt jegyeztek le a befektetők. Az árfolyam a akkori 100 USD körüli szintről 180-200 USD körüli szintre emelkedett.

 

ABC Bank – 2010, 20mrd USD

Egy Európában és Magyarországon kevésbé ismert kínai bank, az Agricultural Bank of China 2010 júliusi tőzsdére lépésekor (Shaghai és Hongkong) 20mrd USD értékű részvényt jegyzetek le a befektetők.

 

ICBC Bank – 2006, 19mrd USD

A harmadik helyen szintén egy nálunk kevésbé ismert kínai bank, Industrial and Commercial Bank of China 2006 október 20-án lépett a shanghai és hongkongi tőzsdére, 19mrd USD értékű részvényt kibocsátva. A bank a tőzsdére lépéskor a harmadik legnagyobb bank volt.

 

NTT DoCoMo – 1998, 19mrd USD

A tokiói székhelyű távközlési vállalkozás 1998. október 22-én lépett tőzsdére egy nyilvános részvénykibocsátással és 18mrd USD összegben vontak be tőkét. A kibocsátást Goldman Sachs menedzselte és így harmadik legnagyobb piaci kapitalizációval bíró japán vállalat lett.

 

Visa – 2008, 18mrd USD

Az USA vállalatok közül a legnagyobb részvénykibocsátást (18mrd USD) hajtotta végre a globális pénzügyi válság kirobbanásának évében, 2008 márciusában a Visa. A céget valószínűleg nem kell bemutatni, hiszen akinek van bank- vagy hitelkártyája, az biztosan találkozott már vele.

 

A legdrágább részvények

Ha már a legnagyobb tőzsdei részvénykibocsátásokat megnéztük, akkor vizsgáljuk meg a kimagasló teljesítményeket egy másik fontos pénzügyi mutatóval, a részvényárfolyamon keresztül is. A lenti listában az abszolút értékben kifejezett részvényárfolyamok alapján gyűjtöttük össze a legdrágább részvényeket (*kapcsolódó megjegyzés a rész végén!).

 

Berkshire Hathaway

Warren Buffet, a világ egyik legismertebb befektetőjének pénzügyi/befektetési holdingja, amely maga is többek között tőzsdei cégek részvényibe fektet, számos nagyvállalat (pl. Coca Cola, American Express, Apple, IBM, Visa stb.) résztulajdonosa. Egy részvény ára jelenleg 300ezer USD felett van, ami kb. 75mFt, amellyel messze kimagaslik a mezőnyből.

 

Seabord Inc.

A második helyen álló Seabord Corporation részvényei Warren Buffet féle részvényekhez képest nagyságrendekkel olcsóbban megvehető, már 1 millió forintért is tulajdonrészt szerezhetünk (2018 elején és 2015-ben volt már kicsivel drágább is a papír, egy részvény ára akkor kb. 1,2mFt volt). A cégcsoport egyébként nemzetközi agrárkereskedelmi és szállítmányozási tevékenységet végez, főleg Észak és Dél-Amerikában, valamint Afrikában aktív. 

 

NVR Inc.

Az NVR egy USA székhelyű építőipari holding, amely lakóházak építésével és jelzálog hitelezéssel foglalkozik. Különösebben nem nagy vállalkozás: az éves árbevétele valamivel 5milliárd USD feletti, a piaci kapitalizációja pedig „csak” ~10mrd USD, de részvényárfolyam tekintetében a dobogóra így is felfért a cég: 2900 USD körüli áron, azaz nagyjából 740 ezer forintért lehet egy részvény megvenni.

 

Booking Holdings Inc.

Az online szálloda és étterem foglalási rendszereket üzemeltető, leginkább a Booking.com márkáról ismert vállalkozás aktuális árfolyama kb. 2000 usd, ami egy szerény, 500eFt körüli részvényenkénti árat jelent.

 

Alphabet Inc. (Google)

A listán az egyetlen cég, amit biztosan minden olvasó ismer  az Alphabet Inc, népszerűbb nevén a Google. 750 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával egyben a legnagyobb is az itt bemutatott 5 cég közül, bár egy részvényt jelenleg akár 250-260eFt áron is meg lehet venni.

* az abszolút értékben számított, kimagasló árfolyammal bíró részvény is lehet egy „olcsó” befektetés a relatív pénzügyi mutatók és várható hozamok, profit növekedés alapján más hasonló befektetésekhez képest várhatóan jobban teljesít az adott részvény

A 10 legnagyobb értékű tőzsdei vállalat

Végezetül a legdrágább részvények után nézzük meg a legértékesebb vállalatokat. A tőzsdén jegyzett vállalatok értékelése viszonylag egyszerű: a részvényárfolyam és részvények darabszámának szorzata adja az ún. piaci kapitalizációt. A legnagyobb értékű vállalatok piaci értéke a tőzsdei árfolyam változásával együtt naponta változik, de mindegyikről elmondható, hogy az éves magyar GDP mértékét is jelentősen meghaladják: még a 10. helyen szereplő cég értéke is kb. 3x-a annak.

 

Folytatjuk! A következő részben a legnagyobb árbevételű és a legnagyobb profitot elért vállalkozásokat mutatjuk be. Addig is, ha egyéb érdekességekről és rekordokról olvasnál a vállalati pénzügyek világából, akkor ajánljuk az alábbiakat:

 

(a bejegyzés megírásához az alábbi online forrásokat használtuk: Investopedia, Wikipedia, www.marketwatch.com).

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatipenzugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4413715838
süti beállítások módosítása