szakmai vélemények, ötletek és tanácsok, valamint hírek a vállalati pénzügyek világából szakembereknek, cégtulajdonosoknak és minden érdeklődőnek

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

10+1 érdekes és ritka bankjegy

2018. április 25. - vallalatipenzugyek.blog

A világban jelenleg is számos érdekes történettel, furcsa kinézettel rendelkező bankjegy van vagy volt forgalomban. Ha ezeket próbálnád meg egy magyar pénzváltónál beváltani, akkor nem biztos, hogy sikerrel járnál.

Az alábbi bejegyzésben összegyűjtöttünk tízet ezen bankjegyek közül: a lista szubjektív módon került összeállításra és természetesen számos más példa is befért volna az összeállításba.

legöregebb bankjegy - Kína

A legrégebbi, ma is létező bankjegy a "Da Ming tongxing baochao" (Great Ming Circulating Treasure Note), amelyet Hongwu császár uralkodása alatt nyomtattak (1368-1398) - valószínűleg 1375 környékén. Nem ez volt az első a bankjegy, amely forgalomba került Kínában, de vélhetően a legidősebb, ami a mai napig fennmaradt.

 

 

 

prím számok és sport - Fiji, 7 dollár

Ha a legrégebbivel kezdtünk, akkor nézzük meg a legújabbat is!

Ráadásul talán az egyik legérdekesebb szereplő a listán ez az alig egy éve kiadott 7 dolláros bankjegy, amely a Fiji szigetek rugby csapata előtt tiszteleg: a csapat 2016-ban olimpiai aranyt nyert.

 

a nagy görögdinnye – világ legdrágább bankjegye (USA)

A 1890-es „great watermelon” 1000 dolláros bankjegy az egyik legritkább USA bankjegy. Egy 2014-es aukción 3,29millió dollárért vett meg az egyik példányát egy lelkes gyűjtő.

egzotikus bankjegy – Cook Island, 20 dollár

A polinéziai kultúra tiszteletére adták a Cook-szigeteken ezt a 20 dolláros bankjegyet, amelyen egy topless nő lovagol egy cápán. A Cook-szigetek elsősorban Új-Zélandi dollárt használ, ezt a pénzt helyi használatra és gyűjtőknek adták ki (a Cook-szigeteken kívül máshol fogadják el).

 

újrahasznosított bankjegy Zaire-ból

1997-ben az afrikai Zaire, amely ma Kongói Demokratikus Köztársaság néven ismert, megdöntötték az ismert diktátor, Joseph Mobutu totalitárius rendjét. Mivel az új kormány pénzhiánnyal találta magát szemben, úgy döntöttek, hogy a nagy mennyiségű régi 20 000 Zaire bankjegyeket használják tovább: egyszerűen kivágták belőle Mobutu képét és forgalomban tartották ezeket a régi bankjegyeket addig, amíg az újakat tervezték és kinyomtatták.

 

1 millió dolláros bankjegy Ausztráliából

Ezt a rendkívül ritka, nagy címletű (1000 font) ausztrál bankjegyet a Rare Coin Company vette meg egy árverésen 1.2millió dollár körüli összegért 2008-ban.

A mai napig a legdrágább ausztrál bankjegy és egyben a világ legdrágább 20 században nyomtatott bankjegye.

 

érdekes és színes egyéniség – 20 tala, Szamoa

Az egyik kedvencünk a listáról a Szamoa szigete 20 tala (kb. 100 Ft) címletű bankjegye, amely a nemzet 2 fontos jelképét ábrázolja a hátoldalán: a Manumea madarat és Teuila virágot.

 

a legnagyobb címletű bankjegy (Zimbabwe)

2008 júliusában az infláció elérte a 231 millió százalékot Zimbabwe-ban, egy kenyér ára durván 300 milliárd zimbabwei dollár volt. A képen látható 100 billió dolláros bankjegy ennek a folyamatnak az eredménye lett, majd 2009-ben meg is szüntették a nemzeti valutát (helyette dollárral, euróval és szomszédos országok pénzeivel fizetnek).

 

a legnagyobb méretű bankjegy – Fülöp-szigetek

A fülöp-szigeteki 100.000 peso-s bankjegy nemcsak a címlete miatt hatalmas, hanem a egyben a legnagyobb is a világon a méreteit tekintve: a mérete kicsit nagyobb egy A4-es papírénál és 1998-ban adták ki, spanyoloktól való függetlenség kivívásának 100 éves évfordulóján.

 

foci, foci, foci! 5 font, Észak-Írország

Ha a lista elején előkerült a sport a rugby formájában, akkor nem hagyhatjuk ki a focit sem! A legjobb északír focista, George Best tiszteletére adták ki 2006-ban.

A wikipedia alapján és World Soccer Magazine által összeállított 20. század 100 legnagyszerűbb játékosa listáján a Puskás Ferenc utáni előkelő 8. helyet kapta.

 

+1 100 millió billió pengő Magyarország, 1946

 

Külön talán nem is kell bemutatni a második világháború utáni világrekorder magyar infláció eredményeként kiadott magyar bankjegyeket, amelyek a sok nulla ellenére kb. 20 centet értek.  

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatipenzugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3213868972
süti beállítások módosítása