szakmai vélemények, ötletek és tanácsok, valamint hírek a vállalati pénzügyek világából szakembereknek, cégtulajdonosoknak és minden érdeklődőnek

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

dcf vs. ebitda szorzók

mik lehetnek az ebitda szorzós értékelés hátulütői?

2017. július 19. - György Gábor

A működő vállalkozások értékelésének 2 fő "irányzatát" jelentik a pénzügyi előrejelzéseken alapuló, diszkontált cash-flow (dcf) módszerek és az összehasonlító vagy szorzószámos módszerek.

Mindkét megközelítésnek megvannak a különböző módszerei és felhasználási lehetőségei, valamint ezzel együtt az előnyei és hátrányai.

Képtalálat a következőre: „valuation image”A szórózszámos értékelési módszertanok közül az egyik leggyakrabban használt az EBITDA alapú, vagyis az EV/EBITDA mutatószám. A cég értéke (EV, enterprise value) a céget finanszírozókra jutó teljes értéket jelöli, vagyis a tőke + hitelek értékét (ebből kifolyólag a tulajdonoskra jutó tőke értéke = EV - hitelek).

Ugyanakkor az EBITDA alapú értékekelés nem veszi figyelmbe az esetleges különbségeket a cégek működési és finanszírozási struktúrájában, ami akár a cégértéket és/vagy a tulajdonosi részesedés (tőke) értékét is befolyásolhatja. A legjellemzőbb ilyen differenciák az alábbiak lehetnek:

  • az eszközök életkora és életciklusa (nem mindegy, hogy mikor és mekkora beruházási igények merülnek fel!)
  • eszközök finanszírozása: pl. egy lízingből finanszírozott cég esetében a tőkeérték kisebb lesz, mint egy ugyannakorra EBITDA-t termelő, de saját tőkéből finanszírozott cégnek saját tőkéből kell az eszközök pótlását megoldani, ami
  • halasztott adó vagy adópajzsból származó különbségek (pl. elhatárolt korábbi veszteségek)
  • növekedési lehetőségekből adódó eltérések

 

Ahogy a fentiekből is látszik ezek a különbségek elsősorban az eszköz és tőkeigényes iparágakban jelenthetnek nagy különbséget. Ezek egy része kezelhető az EBITDA szorzó értékén keresztül (pl. megfelelő iparági peergroup választása), de sok esetben a jóval szofisztikáltabb értékelést lehetővé tevő DCF módszertan a célravezető.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatipenzugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5512662699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása