szakmai vélemények, ötletek és tanácsok, valamint hírek a vállalati pénzügyek világából szakembereknek, cégtulajdonosoknak és minden érdeklődőnek

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

A legrégebbi, ma is működő bankok a világban

2017. október 30. - György Gábor

A bankrendszer kialakulása több évszázados fejlődés eredménye, leginkább a XII-XIV. századi olasz kereskedő és bankárcsaládokhoz nyúlik vissza (bár már az ókorban is léteztek ilyen funkciók, pl. a templomok, királyi raktárházak őriztek betéteket).

A nagy vásárokon, kereskedőhelyeken, ahol a különböző eredetű pénzek megjelentek, szükség volt pénzváltókra is. Ezek a pénzváltók díj fejében megőrzésre is elfogadtak érméket, amelyről igazolást adtak: az elismervények, amelyeket a letétbe helyezett pénzekért a kereskedők a bankároktól kaptak, pénzhelyettesítő fizetőeszközként is elkezdted funkcionálni, mivel számos előnyük volt:

  • az elismervény bizonyította, hogy a partner fizetőképes
  • tartozásokat lehetett rendezni ezekkel az elismervényekkel
  • nem kellett a pénz szállításáról gondoskodni, így biztonságosabb volt a kereskedelem

Egy idő után a bankárok már nemcsak megőrizték a náluk elhelyezett pénzt, de kamat fejében kölcsön is adták, így létrejött a klasszikus banki alapfunkció a betétgyűjtés és hitelkihelyezés.

A legismertebb bankár és kereskedő dinasztiák Firenzében a Medici-, Milánóban a Sforza-, Mantovában a Gonzaga-, Ferrarában az Este-család.

Nézzük, akkor hogy melyek azok a bankok, amelyek már több évszázada működnek!

Banca Monte dei Paschi di Sien, Olaszország (alapítva: 1472)

 Eredetileg a Monte Pieta, vagy a Monte Pio azzal céllal jött létre, hogy a szegényeknek kölcsönözzenek jótékonyságból. Maga a "Monte", ami azt jelenti, hogy a "halom" a jótékonysági elosztásra felhasznált pénz összegyűjtésére utal. A mai napig a világ legrégebbi bankja, amely Olaszországban rendelkezik fiókokkal. 

 

Berenberg Bank, Hamburg, Németország (alapítva: 1590)

1590-ben alapította a belga származású Hans és Paul Berenberg, két testvér, akik textil kereskedelmet és export / import tevékenységet folytattak. Bár „csak” második a listán, de a világ legrégebbi működő kereskedelmi bankjának minősül. A bank tulajdonosa az alapítás óta Berenberg család, ma is aktív, elsősorban privát bankként működik (vagyonkezelés, befektetési banki szolgáltatások), de hagyományos vállalati banki szolgáltatásokat is nyújtanak. Többek között Londonban, Zürichben és New Yorkban is van irodájuk.

 

Hoare & Co, London, Anglia (alapítva: 1672)

A bankot 1672-ben alapította Londonban Richard Hoare. 1690-ben költözött a bank a londoni Fleet street-re és ma is itt található a központja. A bank privátbanki, pénzügyi tervezési és befektetési menedzsment szolgáltatásokat nyújt, amelyek magukban foglalják a kölcsönöket, a megtakarítási számlákat, a jelzálogkölcsönöket és a befektetési tanácsadási szolgáltatásokat. A bank központjában a bank történetét bemutató múzeumot is üzemeltetnek.

 

 

Metzler Bank, Frankfurt, Németország (alapítva: 1674)

A családi bank gyökerei 1674-ig nyúlnak vissza, amikor a korábban könyvelőként dolgozó Benjamin Metzler megalapította ruhakereskedelemmel foglalkozó vállalkozását. A banki tevékenység valójában csak 18. században indult el, amikor Johann Jeremias Metzler már kereskedelmi bankárként hivatkozott magára és különböző pénzügyi tranzakciókat bonyolított. Jelenleg inkább privát banki és tőkepiaci szolgáltatásokat nyújtanak, klasszikus kereskedelmi banki tevékenységet nem folytatnak.

 

Bank of Scotland, Edinburgh, Skócia (alapítva: 1695)

A Bank of Scotland egy kereskedelmi és elszámolási bank, amelyet 1695-ban a skót parlament alapított. A 17. században alapított bank az elsők között adott ki nyomtatott papírbankjegyet illetve az alapításról rendelkező törvény monopóliumot adott a 21 évre . Nem összetévesztendő a szintén több évszázados múltra visszatekintő Royal Bank of Scotland-el! A bank jelenleg a Lloyds Banking Group tagja.

 

A listára nem került fel néhány olyan bank, amelynek gyökerei szintén a 17. századig nyúlnak vissza, de vagy nem klasszikus kereskedelmi bankként működtek vagy a valódi banki tevékenységet az alapításhoz képest már más formában végzik:

  • Sveriges Riksbank: 1668-ban alapított svéd központi bank, a világ legrégebbi jegybankja
  • Barclays: bár a bank története 1690-ben kezdődött, de valójában a névadó James Barclay 1736-ban lett csak tulajdonos, ráadásul a mai formájában működő Barclays Bank 1896-ban jött létre több bank összeolvadásával
  • Coutts & Co – az 1690-es alapítású intézmény privátbanki és tanácsadási szolgáltatásokat nyújt az 1727-ben alapított Royal Bank of Scotland csoport tagjaként

 

A hazai piacon működő legrégebbi bankok

MNB – Az önálló magyar jegybank, a Magyar Nemzeti Bank 1924-ben alapult. Előtte a jegybanki funkciókat a Monarchia idején az Osztrák-Magyar Bank látta el, majd rövid ideig Magyar Királyi Állami Jegyintézet.

 

OTP – 1949. március 1-jén jött létre az Országos Takarékpénztár Nemzeti Vállalat, a mai OTP Bank jogelődje. A kezdetben lakossági betétgyűjtéssel és hitelnyújtással foglalkozó pénzintézet tevékenységi köre az 1970-es években kiegészült a tanácsok pénzügyeinek kezelésével, majd az 1980-as évek végétől a vállalatok számára is megkezdte pénzügyi szolgáltatások nyújtását.

CIB - A mai CIB Bank elődje a Közép-európai Nemzetközi Bank Rt. (CIB) volt, amely 1979-ben kezdte meg működését, mint dolláralapon működő devizabank, kifejezetten üzleti célokra létrehozva. A mára már olasz tulajdonú bank alapító tulajdonosai között vezető európai és japán bankházak mellett a Magyar Nemzeti Bank is szerepelt.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatipenzugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1313116380
süti beállítások módosítása