szakmai vélemények, ötletek és tanácsok, valamint hírek a vállalati pénzügyek világából szakembereknek, cégtulajdonosoknak és minden érdeklődőnek

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

Vállalati csődök és botrányok, amelyről már te is hallhattál

5+1 történet a tengeren túlról és a szomszédból

2018. január 22. - vallalatipenzugyek.blog

Az üzleti élet egyik legnagyobb kihívása a nehéz pénzügyi helyzetben vállalkozások menedzselése, a csőd szélén álló vállalkozások megmentése vagy éppen azok működésének megszüntetése az érdekeltek (hitelezők, munkavállalók, tulajdonos) számára lehető legkisebb veszteséget okozó módon.

Egy vállalat csődje bekövetkezhet piaci okok, nem megfelelő menedzsment – pl. túlzottan gyors növekedés és eladósodás – vagy akár konkrét csalások miatt. A bejegyzésben levő 5+1 eset a legismertebb és legnagyobb vállalti bukások példáján keresztül mutatja be ezeket az okokat. Ezek között van olyan eset is, ahol ezek a tényezők párhuzamosan vezettek az adott cég összeomlásához.

Fontos ugyanakkor azt is látni, hogy a csődök sokszor elkerülhetők lennének megfelelő pénzügyi menedzsmenttel, a vezetői kontroll kiépítésével és pénzügyi előrejezések (üzleti tervezés, likviditás tervezés) készítésével. Egy korábbi bejegyzésünkben foglaltuk össze, hogy milyen előzetes jelei lehetnek egy kialakulóban levő csődhelyzetnek.

Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a „világhírű” vállalati csődök és botrányok listájába, nem árt gyorsan tisztázni, hogy mit jelent a vállalati csőd és ha csődbe kerül egy vállalkozás, akkor az már egyértelműen a végét is jelenti-e?

 

Vállalati csőd = a vállalkozás vége?

A vállalakozások életében a csőd egy olyan szituáció, amikor a vállalkozás fizetésképtelen, a kötelezettségeit egyáltalán nem vagy csak jelentős késedelem és/vagy a kötelezettségek részleges   elengedése estén tudja teljesíteni. Azonban fontos leszögezni, hogy a csőd nem jelenti automatikusan a vállalat megszűnését, mivel a hitelezőkkel - beleértve a bankokat, szállítókat - történő megállapodás esetén a vállalkozás tovább működhet:  erre leginkább akkor van esély, ha a cég működésének alapjai rendben vannak, képes hosszú távon is profitot termelni és van rá esély, hogy a kötelezettségeit törleszteni tudja.

Sokszor a csőd következtében a vállalat működésé átalakul, eladja az eszközeit vagy egy másik vállalat felvásárolja és tovább viszi a céget vagy márkanevet. Nézzük akkor a legismertebb eseteket.

 

Lehmann Brothers, 2008

csőd bekövetkezése: 2008. szeptember

eszközérték a csőd bekövetkezését megelőzően: 691 milliárd USD

A Lehman Brothers Holdings Inc. volt a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank, valamint a világ vezető brókercége a 2008-as csődje előtt.

A társaságot Henry Lehman német bevándorló alapította 1844-ben Alabamában. Eredetileg egy kis vegyesboltként indult a vállalkozás, de a 20. században a társaság már befektetési banki tevékenységet végzett, a tőkepiacok és tőzsdei kereskedelem területén működött, illetve az LB volt az egyik elsődleges forgalmazó az Egyesült Államok kincstári értékpapírpiacán.

Az LB csődjét közvetlenül az okozta, hogy  nem tudta kifizetni a Bank of America és Barclays Bank felé fennálló tartozásait. Közvetve pedig annak volt köszönhető a csőd, hogy az ún. másodlagos (subprime) jelzáloghitelek piacának legnagyobb szereplőjévé vált és eközben rendkívül kockázatos pénzügyi termékekbe fektetett, amelyeket Warren Buffet – az egyik legismertebb befektető – pénzügyi tömegpusztító fegyvernek nevezett („financial weapons of mass destruction”).

 

WorldCom, 2002

csőd bekövetkezése: 2002. július

eszközérték a csőd bekövetkezését megelőzően: 104 milliárd USD

Az MCI Worldcom (2000-től csak Worldcom) csődje a 2000-es évek elejének egyik legismertebb vállalati bukása volt. A WorldCom elődje a Long Distance Discount Services, Inc. (LDDS) 1983-ban kezdte meg a működését és felvásárlásokkal gyorsan az egyik legnagyobb amerikai távközlési szolgáltatóvá vált, egy ideig az USA 2. legnagyobb távolsági hívásokat is bonyolító telekom cége is volt az AT&T mögött. 1992 és 1998 között 7 felvásárlást és összeolvadást hajtottak végre, ebből az 1998-as ügylet, amelyben a MCI Inc. és a WorldCom olvadt össze az akkori legnagyobb felvásárlási ügylet volt az USA vállalati piacon a maga 37mrd USD értékével. A következő évben pedig egy 129mrd dolláros összeolvadási megállapodást kötöttek a Sprint Corporation-al, amely végül az amerikai és európai felügyeleti szervek miatt nem valósult meg (az elmúlt 20 év legnagyobb vállalatfelvásárlási és összeolvadási ügyleteiről itt olvashatsz).

Az ügylet meghiúsulása és a 2000-es évek elején a „dotcom lufi” kipukkadása miatt végül a vállalat részvényeinek árfolyama gyorsan esni kezdett, miközben a részvények fedezetként szolgáltak az CEO és tulajdonos Bernard Ebbers egyéb üzleti érdekeltségei mögött. Emiatt Ebbers a WorldCom igazgatóságát meggyőzte, hogy a cég biztosítson neki 400millió USD kölcsönt. Ráadásul mint később kiderült a csökkenő profitok elfedése és árfolyamcsökkenés megakadályozása érdekében a könyvelést is meghamisították (nem létező beruházásokat és bevételeket számoltak el). Végül 2002-ben csődvédelmet kértek, amely az USA-ban az addigi legnagyobb vállalati csőd lett (azóta a Lehman és a Washington Mutual csődje már megelőzte a korábbi rekordert).

 

General Motors, 2009

csőd bekövetkezése: 2009. június

eszközérték a csőd bekövetkezését megelőzően: 91 milliárd USD

A detroiti General Motors 2008-ban a világ második legnagyobb és az USA legnagyobb autógyártójaként kért csődvédelmet: a csőd időpontjában több mint 170milliárd USD adósság volt a cégnek.

A GM végül állami támogatással és jelentős reorganizáció árán megmenekült és ma is működik, a két fő tulajdonosa az amerikai és kanadai állam lett. Az amerikai államtól 50milliárd USD értékű tőkeinjekciót kapott a  TARP (Troubled Asset Relief Program)  keretében (további 17milliárd USD tőkét kapott a GM autófinanszírozással foglalkozó leányvállalata is). A csőd következményeként a GM kénytelen volt leállítani az amerikai piacon ismertebb márkák (pl. Pontiac és Saturn) gyártását, valamint a Hummer is hasonló sorsra jutott. 

Az autógyártó jelenleg olyan ismert amerikai márkák gyártója, mint a Cadillack, Chevrolet, Buick, GMC (korábban a GM volt az Opel tulajdonosa is, de 2017 elején 2.2mrd dollárért eladta a PSA konszernek).

 

Enron Corporation, 2001

csőd bekövetkezése: 2001.december

eszközérték a csőd bekövetkezését megelőzően: 66 milliárd USD

 Az Enron csődje talán az egyik legismertebb vállalati csőd a világon, mivel  a vállalatnál folyó számviteli csalások szisztematikusan és intézményesített formában zajlottak évekig. Ennek következtében nemcsak az Enron ment csődbe, hanem annak könnyvizsgálója az Arthur Andersen is megszűnt (az Andersen volt a világ legnagyobb 5 könyvvizsgáló/pénzügyi tanácsadó cégének, az ún. BIG5-nak az egyike és érintett volt más cégek, pl. a WorldCom körüli botrányban is).

A 2001-es csőd előtt az Enron mintegy 22 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, és 2000-ben 101 milliárd dollár bevételt könyvelt el. A társaságot 1985-ben alapították a Houston Natural Gas és az InterNorth egyesülésével, mindkettő viszonylag kicsi regionális vállalat volt azt megelőzően. A

A cég volt a világ egyik vezető villamosenergia-, földgáz-, cellulóz-, papírgyártó vállalata, valamin és hírközlési piacon istevékenykedett. Fortune magazin az "Amerika Leginnovatívabb Vállalata" címet adta neki hat egymást követő évben.

A számviteli családok lényege az volt ,hogy számos leányvállalatot hoztak létre, ahova „elrejtették” a veszteséges tevékenységeket és kötelezettségeket, illetve jelentősen nagyobb bevételt mutattak ki a pénzügyi jelentéseikben a valósnál. A botrány kitörését követően a részvényárfolyamok gyors zuhanásba kezdtek, a korábbi 90 dolláros szintről közel nullára estek pár hónap alatt:

 

Bre-X, 1997

csőd bekövetkezése: 1997.november

cég piaci kapitalizációja a csőd bekövetkezését megelőzően: 4.4 milliárd USD

A Bre-X cégcsoport illetve annak leányvállalata a kanadai Bre-X Minerals Ltd., a Calgary-i székhelyű ásvány és nemesfém bányászati cég volt. A Bre-X Ltd-hez köthető kanada legnagyobb tőzsdei botránya, amelyet a 2016-ban meg is filmesítettek (bár érdekesség, hogy az egyértelmű hasonlóság ellenére a film készítői jogi okok miatt nem ismerték el, hogy a Bre-X csődjéről szól a film).

A társaság egy aranybányászati ​​botrányban volt érintett: 1993-ban az indonéziai Busangban vásárolta meg egy aranylelő helyet és 1995 októberében pedig bejelentették, hogy jelentős mennyiségű aranyat fedeztek fel a lelőhelyen. Ezzel megkezdődött a részvényárak szárnyalása, a néhány penny-s ár hamarosan elérte a CAD 286 kanadai dollárt.

Eredetileg az lelőhely potenciálját 2 millió uncia aranyra becsülték, azonban később ezt folyamatosan emelték, 30, 60, majd végül 70 millió unciára.  Mint utólag kiderült a mintákat meghamisították és  miután a csalás kiderült a Bre-X Minerals Ltd. árfolyama 1997-ben összeomlott.

Érdekes mellékszál, hogy az aranyláz következtében több cég is fel akarta vásárolni a Bre-X, amelyben még az indonéz elnök Suharto is érintett volt

 

+1 - Agrokor, 2017

 A fenti ismert esetek alapvetően a tengeren túlról származnak, de a közelmúltban a szomszédunkban (Horvátországban) is történt olyan nagy bukás, amelynek magyar szálai is vannak.

Az Agrokor Holding a balkán egyik legnagyobb vállalata, amely közel 60 ezer főt foglalkoztat, leginkább az élelmiszeripar, mezőgazdaság és kiskereskedelem területén működik. Olyan Magyarországon is ismert márkák tulajdonosa mint a Jana ásványvíz vagy a Ledo jégkrém, illetve a cégcsoport vette meg a fonyódi ásványvíz palackozót.

Az Agrokor legnagyobb problémáját a gyorsan növekvő adósság okozta, amely részben a Mercator üzletlánc 2014-es megvásárlásához köthető. A korábbi 1,5milliárd EUR összegű hitelállomány 3milliárd EUR fölé növekedett, miközben a cégcsoport eredményessége nem javult így már a hitelek kamatainak megfizetése is nehézséget jelent, illetve a szállító kötelezettségeit sem tudja a cég időben teljesíteni.

Mivel a társaság árbevétele a horvát GDP 15%-t is eléri, ezért a horvát kormány aktívan közreműködik a csődhelyzet kezelésében.

 

Mivel egy adott cég csődje - főleg ha olyan méretekről van szó, mint a fenti példákban - magával ránthatja a partnereket is, ezért partnerminősítés és vevői kockázatok kezelése kiemelt szerept kap a vállalati pénzügyekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatipenzugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9313593841
süti beállítások módosítása