szakmai vélemények, ötletek és tanácsok, valamint hírek a vállalati pénzügyek világából szakembereknek, cégtulajdonosoknak és minden érdeklődőnek

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

hiteltörlesztés szimuláció excel lehetőségelemzés funkcióval

2017. július 10. - György Gábor

Vállalati pénzügyesként az ember rendszeresen találkozhat azzal a kérdéssel, hogy vajon egy beruházási hitel törlesztőrészlete különböző árfolyamok és kamatok mellett hogyan alakul? De a kérdés természetesen magánszemélyként is sokakat érint, elég csak a deviza alapú lakáshitelekre gondolni.

Ha a fenti két paraméterre (kamat, árfolyam) korlátozzuk a vizsgálatot, akkor ez egy viszonylag egyszerűen modellezhető kérdés a "hagyományos" excel képletekkel. A jelen bejegyzésben egy egyszerű alternatívát mutatunk erre, ami gyorsan/néhány lépésben kivitelezhető. A modellezéshez az Excel "Lehetőségelemzés" funkciói közül az "Adattábla" eszközt fogjuk használni.

A példában annuitásos törlesztéssel számolunk a beépített RÉSZLET függvénnyel:

1) alap esetre vonatkozóan hozz létre egy példát

 

2) hozz létre egy táblát a különböző árfolyam és kamat értékekkel + a bal felső cellába írd be újra a törlesztő képletét (ld. előző kép):

 

3) Jelöld ki a táblát és az "Adatok" menüpontban válaszd "Lehetőségelemzés -> Adattábla..." menüpontot

 

4) Add meg az "Adattábla" bemeneti paramétereket

# sorérték bemeneti cellája legyen az eredeti számolás kamat paramétere

# oszlopérték bemeneti cellája legyen az eredeti számolás árfolyam paramétere

 

EREDMÉNY:

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatipenzugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3712644727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása