szakmai vélemények, ötletek és tanácsok, valamint hírek a vállalati pénzügyek világából szakembereknek, cégtulajdonosoknak és minden érdeklődőnek

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

7 ország, 7 bankóriás, 7 főhadiszállás

2019. január 20. - vallalatipenzugyek.blog

A listán a világ 20 legnagyobb bankjából mutatunk be 7-et, némileg más megvilágtásban: hol és milyen irodákkal vannak jelen a világban. A listánkat úgy állítottuk össze, hogy a TOP30-ban szereplő országok bankjaiból lehetőleg 1-1 szerepljen.

Mivel ezek a bankok a minden kontinensen rendelkeznek valamilyen lokális központtal, ezért minden esetben a "főhadiszállásra" koncetráltunk... bár a globális jelenlét miatt, a digitalizált bankok világában ez már nem biztos, hogy mindig egyértelmű!

1) ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) - Kína

A világ legnagyobb bankja 4.000 milliárd USD eszközértékel és több min 460ezer alkalmazottal. Bár a központ Pekingben található, de a képeken hongkongi és a shanghaji iroda látható.

 

 

2) JPMorgan Chase - USA

256 ezer alkalmazott és 2.600 milliárd USD mérlegfőösszeg. Központ: New York, Park Avenue (és érdekességként, hogy honnan indult a bank - amely egyébként 1200 más pénzintézet és vállalkozás összeolvadásával jött létre)

 

3) Mitsubishi UFJ Financial - Japán

2.500 milliárd dolláros eszközállományával és közel 107 ezer dolgozójával világ 10 legnagyobb bankjának egyike. Központja Tokióban van, lásd az alábbi képen.

A bank egyébként felkerülhetett volna akár a legrégebbi bankok listájára is, mivel az egyik elődje a Sanwa Bank története a 17. századig vezethető vissza: a Konoike-család, amely sake főzéssel és hajózással alapvetően foglalkozott, később már kölcsönöket is nyújtott más vállalkozásoknak.

 

4) HSBC - Egyesült Királyság

A HSBC méretében és létszámában hasonló a JP Morgan-hez: 230 ezer alkalmzott és 2.500 milliárd USD mérlegfőösszegével a legnagyobb európai bank (bár 1865-ben Hong Kong-ban alapították "The Hongkong and Shanghai Bank" néven). Az HDBC 45 emeletes, 200 méter magas központja, a 8 Canada Square Londoban:

 

5) BNP Paribas - Franciaország

 A legnagyobb francia bank 102 ezer alkalmazottal és közel 2.000 milliárd USD eszközállománnyal. Központjuk Párzsiban a "Boulevard des Italiens"-en:

 

6) Deutsce Bank, Németroszág

A Deutsche Bank Twin Towers Frankfurtban, Németország pénzügy központjában (97 ezer alkalmazott, 1.500 milliárd USD eszközérték):

 

7) Banco Santander - Spanyolország

A Banco Santander a legnagyobb spanyol bank, amelyet 1857-ban alapítottak. Jelenleg több mint 190 ezer alkalmazottja van világszerte, a központja Madridban található:

 

Forrás: wikipedia.org, businessinsider.com, a bankok honlapjai

 

Ha további érdekességekről is olvasnál a pénzügyek világából, akkor nézd meg ezeket a bejegyzéseket is:

a legrégebbi, ma is működő bankok

gigantikus cégfelvásárlások

vállalati csődök, botrányok

érdekes bankjegyek

mesterséges intelligencia, robotok, pénzügyek

10+1 érdekes részvény

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatipenzugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9114573942
süti beállítások módosítása