szakmai vélemények, ötletek és tanácsok, valamint hírek a vállalati pénzügyek világából szakembereknek, cégtulajdonosoknak és minden érdeklődőnek

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

4+1 egzotikus befektetési forma

ha a bankbetétnél vagy részvénynél izgalmasabb dologra vágysz...

2019. október 17. - vallalatipenzugyek.blog

Ha befektetésekről van szó, akkor a legtöbb embernek elsőre általában olyan pénzügyi termékek illetve hagyományos befektetési formák jutnak eszébe mint a bankbetétek, állampapír, kötvény, részvény vagy éppen az ingatlan és az arany. Kicsit merészebb befektetők második körben gondolhatnak határidős tőzsdei termékekre, részvény és deviza opciókra, esetleg műkincsekre.  

Mi most ennél tovább megyünk és olyan egzotikus befektetési formákat gyűjtöttünk össze, amelyekre a hétköznapokban nem feltétlenül befektetésként gondolunk.

Figyelem: a jelen bejegyzés nem minősül befektetési ajánlattételnek, kifejezetten csak érdekességként mutatjuk be az alábbiakat!

1) borok

Egy jó bor amellett, hogy finom - és mértékkel fogyasztva akár még az egészségre is jó hatással lehet - befektetésnek is kiváló lehetőség. Főleg bor gyűjtök, rajongók, profi borászok bizonyos kiváló minőségű, ritka borokra nem (csak) élvezeti cikként, hanem befektetésként tekintenek: néhány bor hozama meghaladta sok pénzügyi befektetés hozamát is!

Ezen az oldalon például nyomon is lehet követni a "befektetési célú" borok árfolyamának alakulást: https://www.wineinvestment.com/wine-investment/

Egy ügyes befektető például a Burgundy Romanee-Conti 2005-ös évjáratú borát a 2008-as válságot követően akár potom 70 ezer angol fontért is megvehette, amelynek árfolyama most 250 ezer font felett jár:

 

2) nem mindennapi tőzsdei indexek és indikátorok

Ha tőzsdei befektetésekről beszélünk, akkor elsősorban részvényekre, különböző nyersanyagok vagy devizákra gondolunk. Illetve bizonyos esetekben tőzsdei indexek (pl. BUX index) megvásárlásával is befektethetünk. Léteznek azonban ennél sokkal furcsább, index alapú befektetések! Pontosabban különböző indikátorokon alapuló befektetési stratégiák:

  • Super Bowl Indikátor: a 70-es években megalkotott elmélet szerint az amerikai tőzsde (Dow) teljesítménye egy adott évben megjósolható a Super Bowl eredménye alapján. A valóságban két dolognak nincs sok köze egymáshoz, csak a véletlen műve, hogy az indikátor "működik".
  • A "Január-barométer": szintén a 70-es években keletkezett megfigyelés szerint az amerikai tőzsde adott évi teljesítménye megjósolható a januári teljesítményből. Bár ebben az esetben más sokkal kézzelfoghatóbbnak tűnik a megfigyelés, de azért nem árt ezt is fenntartásokkal kezelni!

 

3) zenei művek szerzői joga

Egyes dalszerzők által komponált zeneszámok szerzői jogai szabadon megvásárolhatók, így a jogtulajdonos a későbbiekben az ebből származó jogdíjak haszonélvezője lesz. Természetesen megvan a kockázata, hogy az adott mű nem fog befutni, de lehetőség van olyan művek szerzői jogait is megvásárolni, amelyek már most is hozamot termelnek.

2018-ban például 190k USD áron lehetett megvásárolni az alábbi Jay-Z szám szerzői jogait 10 éves időtávra, amely az aukciót megelőző 12 hónapban 32k USD szerzői jogdíjat hozott:

  

4) ritka klasszikus vagy sport autók

A ritka borokhoz hasonlóan ez sem egy kifejezetten alacsony pénzigényű befektetési forma, sőt! Az autók általában gyorsan vesztenek az értékükből - bár kétség kívül lassabban, mint egy felbontott palack bor - de vannak olyan példányok, amelyekre megéri áldozni, mivel az értéke évről évre növekszik és akár 10-20%-os vagy magasabb hozamot is el lehet vele érni. Nézzünk néhány példát:

A 2014-es McLaren P1-ből 375-öt gyártottak, amelynek eredeti ára 1.1 millió USD volt. 2017-ben viszont volt aki 2.4 millió dollárért vált meg ettől a típustól!

 

Ezt 1999-es Lamborghini Diablo Alpine Edition-t a tulajdonosa 2014-ben 125 ezer dollárért vette, némi felújítás után a jelenlegi értéke 200 ezer USD.

Az 1957-es Ferrari 410 Superamerica SIII-asok értéke 2013-ban még 1.1 millió USD volt, ma 3-3.7 millió dollárt ér!

+1 - részvények, kicsit másképpen

Ha manapság részvényekbe fektet valaki, akkor már nem a papír alapú értékpapírt kapja kézhez, hanem ún. dematerializált formában egy elektronikus adatbázis bejegyzés tanúskodik a tulajdonrészéről. Ez azonban csak az elmúlt 30 évben vált jellemzővé, korábban a részvények is papír alapon kerültek kibocsátásra. A ritka autókhoz hasonlóan egy 100 éves vagy akár annál is régebbi, papír alapú részvény értéke várhatóan emelkedni fog.... még akkor is, ha az a vállalkozás, amelynek a tulajdonrészét megtestesíti az adott papír esetleg már rég nem is létezik.

Egy korábbi bejegyzésünkben már mutattunk néhány példát ilyen részvényekből, ha érdekel itt tudod megnézni.

 

Hamarosan bemutatunk még néhány további érdekes befektetési formát!

Addig is olvasnál hasonló érdekességekről a pénzügyek és befektetések világából, akkor ajánljuk figyelmedbe a korábbi bejegyzéseinket:

Vállalati csődök, amik nagyot szóltak

Érdekes és ritka bankjegyek

Legrégebbi, ma is működő bankok 

Ismert márkák, kicsit más szemszögből

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatipenzugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr2915191716
süti beállítások módosítása