szakmai vélemények, ötletek és tanácsok, valamint hírek a vállalati pénzügyek világából szakembereknek, cégtulajdonosoknak és minden érdeklődőnek

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

Dashboard, avagy vezetői információk átlátható formában

a legonfotsabb KPI-ok prezentálása vizuális és számszaki információkkal

2017. június 29. - György Gábor

A dashboardok vagy magyarul „vezetői műszerfalak” az üzleti információs és döntéstámogatási rendszerek eszköztárába tartoznak. Céljuk, hogy a vállalat egészének vagy akár egy-egy operatív részterület/tevékenység teljesítményéről, kitűzött terveinek teljesüléséről, működéséről adjanak gyors áttekintést. Ebből kifolyólag a műszerfalon mind pénzügyi mutatók, mind teljesítmény mérőszámok helyet kaphatnak. 

A dashboard akkor tölti be igazán a szerepét, ha gyorsan áttekinthető és könnyen értelmezhető, valamint vezeti a felhasználó szemét. Tartalmilag ezért az adott vállakozás értékét, jövedelemtermelő képességét és teljesítményét leginkább jellemző mutatók és azokat befolyásoló tényezők kerüljenek fel rá, például:

  • tervteljesülés
  • kiemelt P/L számok
  • értékesítési volumen
  • főbb cost driverek

Fontos szempont ugyanakkor a tartalmi struktúra mellett a megjelenés is, hiszen ekkor vezeti igazán a felhasználó szemét.

A piacon rengeteg célszoftver megvásárolható, de a sok vállalati információs rendszer már önmagában tartalmaz olyan riport fukciókat, amelyekkel összeállíthatók a „vezetői műszerfalak”. Ugyanakkor ha egy kisebb cég nem engedheti meg magának az ilyen jellegű szoftverek megvásárlását, akkor sem kell lemondania az eszköz alkalmazásáról, hiszen dashboardok előállíthatók táblazt vagy adatbáziskezelő szoftverek segítségével is (kevés az olyan cég, ahol ne használnák az Excelt...).

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatipenzugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr8112625571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása