szakmai vélemények, ötletek és tanácsok, valamint hírek a vállalati pénzügyek világából szakembereknek, cégtulajdonosoknak és minden érdeklődőnek

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

partnerminősítés - pénzügyi kockázatok kezelése

üzleti partnerek fizetőképességének felmérése

2017. július 07. - György Gábor

Szinte biztosan találkoztál már olyan esettel, amikor a partner megromlott fizetőképessége jelentős fizetési késedelmekhez vagy akár a követelések leírásához vezetett. Bár a felszámolások száma a 2012-es csúcshoz képest jelentősen csökkent, így is kb. 10ezer cég kerül évente felszámolásra, ami csak a "jéghegy csúcsa", hiszen ennél sokkal több cég küzd rendszeres vagy átmeneti likviditási nehézségekkel.

Képtalálat a következőre: „financial risk management image”

Különösen fontos az új, kevésbé ismert partnerek esetén a fizetési kockázatok feltérképezése az üzleti kapcsolatok megkezdését megelőzően.

A partnerminősítés elsődlegesen a vevők esetében kerül napirendre, de egyéb szituációk esetén is érdemes megtenni:

  • kölcsön nyújtás más vállalkozásnak
  • kezességvállalás más vállalkozás hiteléért
  • szállító partnerek - amikor egy szállító, alvállalkozó valamilyen teljesítési garanciát ad, akkor érdemes megvizsgálni, hogy valóban képes lesz annak adott esetben eleget tenni?

 

Hogyan mérjem a partner fizetőképességét?

Legegyszerűbb, ha valamely cégadatbázisban ránézel a főbb pénzügyi adatokra: cégméret, veszteséges-e, negatív-e az eredmény/saját tőke? ha igen, akkor ez tartós vagy átmeneti állapot-e, áll-e felszámolás alatt?

Ennél szofisztikáltabb módszer, ha a pénzügyi mutatók alapján összeállított minősítési rendszert használsz vagy vannak akár online elérhető fizetős szolgáltatások, amelyek számos szempont és adat alapján minősítik a cégeket. Itt például kipróbálhatod a blog szakmai partnere által fejlesztett egyszerű, ingyenes eszközt.

Ezeknek a minősítési rendszereknek a lényege, hogy elsősorban a jövedelmezőséget, eladósodottságot és likviditást mérő pénzügyi mutatók értéke alapján, ezek valamilyen súlyozásával a minősített cégeket különböző kockázati kategóriákba sorolják (jellemzően 6-10). Alapvetően a bankok által alkalmazott hitel és adósminősítési logika alapján épülnek fel és a modelleket különböző statisztikai módszerek vagy tanuló algoritmusok alapján fejlesztik, amiről a cikksorozat következő két részében olvashatsz: itt és itt

 

Hogyan csökkenthető a kockázat?

Kockázatosabb partnerek esetén, ha körültekintően járunk el több módon is lehet a kockázatok csökkenteni, ezek közül a legtipikusabbak:

  • előre fizetés
  • fizetési biztosítékok beépítése a szerződésbe
  • vevőbiztosítás erre szakosodott intézménynél
  • kinnlevőség maximálása, kereskedelmi hitelkeret menedzsment

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatipenzugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr8212632637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása