szakmai vélemények, ötletek és tanácsok, valamint hírek a vállalati pénzügyek világából szakembereknek, cégtulajdonosoknak és minden érdeklődőnek

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati költségcsökkentési programok - 4. rész

hogyan ne csináld, milyen hibákat kerülj el?

2017. augusztus 10. - György Gábor

A cikksorozat előző részeiben (itt, itt és itt) bemutattuk, hogyan érdemes nekifogni egy költségcsökkentési programnak, mire kell figyelni és hoztunk néhány közelmúltbeli gyakorlati példát. Ugyanakkor ahogy azt már az első cikk bevezetőjében is jeleztük, körültekintően kell eljárni annak megtervezése és végrehajtása során, mert egy rosszul kivitelezett költségcsökkentési program közép/hosszú távon, akár több kárt okozhat, mint amennyi megtakarítást hoz rövidtávon!

Mindenképp kerüld el az alábbi hibákat:

  • nincs előre felvázolt koncepció és meghatározott szempontrendszer (mely költségeket miért és milyen mértékben lenne szükséges csökkenteni)
  • nincsenek felmérve és figyelembe véve az esetleges kockázatok (pl. karbantartási költségek csökkentése esetén a műszaki meghibásodások, üzemszünetek)
  • előzetes befektetést igénylő költségcsökkentési lehetőségek elutasítása: ne húzz le a listáról olyan lehetőséget, ami esetleg befektetést igényel, de később többszörösen megtérülhet
  • ügyfélszempontok figyelmen kívül hagyása: ne csökkentesd úgy a költségeket, hogy az az ügyfél elégedettséget és így a nap végén a bevételeket is csökkenti, illetve ha mindenképp szükséges, akkor csak olyan módon csökkentsd a költségeid, hogy azok meghaladják az esetleges ügyfélvesztés hatásait (pl. egy bankfiók vagy ügyfélszolgálati iroda bezárása előtt vizsgáld, meg hogy hány ügyfelet érint, át lehet-e tereli más csatornákra az ügyfeleket stb.)
  • fűnyíró elv, differenciálás nélkül (jó költségek vs. rossz költségek): vizsgáld meg a költségek természetét és szükségességét, azokkal foglalkozz, amelyek nem feltétlenül szükségesek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatipenzugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5112679211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása