szakmai vélemények, ötletek és tanácsok, valamint hírek a vállalati pénzügyek világából szakembereknek, cégtulajdonosoknak és minden érdeklődőnek

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

adóparadicsom és pokol - a legalacsonyabb és legmagasabb vállalati adókulcsok

2017. szeptember 14. - György Gábor

Kapcsolódó képA vállalati pénzügyek egyik kiemelt területe a nyereség adózása, de a pénzügyeken túlmutató, fontos makrogazdasági eszköz is egyben. Érdemes rápillanatani, hogy jelenleg (taxfoundation.org 2016-os adatgyűjtése alapján), hol vannak legmagasabb és legalacsonyabb társasági adókulcsok a világban.

Az alábbi ábrán a TOP20 legmagasabb és TOP20 legalacsonyabb adókulcs látható országonként. Mivel a lista az adott országban érvényes legmagasabb adókulcs alapján készült a 2016-os érvényes adókulcsok alapján, ezért a Magyarország nem került fel a TOP20 legalacsonyabb adókulcsú ország listájára (nálunk a felső sáv 19% volt 2016-ban). A 2017-től egységesen 9%-ra csökkentett adókulccsal viszont a TOP3-ba is beférnénk már, Montengróval osztozva a bronzérmen.

A világban az átlagos adókulcs 22,5%, ugyanakkor a GDP-vel súlyozva 29,5%, mivel a nagyobb/fejlettebb és iparosodott országokban általában átlag feletti az adókulcs. Ebből arra is lehet következtetni ,hogy ezek az országok nem kizárólag az adókulcsokon keresztül versenyeznek a vállalatokért, működő tőke bevonzásáért (de az adókulcsokon keresztüli versenyt jellemzi, hogy 2003 óta 30%-ról 22,5%ra csökkent a nem súlyozott átlagos adókulcs a vilgában).

Ugyanakkor az is érdekes, hogy a fejlettebb országokon belül Európa élen jár az alacsony adóztatásban, itt az átlagos adókulcs 18,9%.

További érdekesség még, hogy 14 olyan ország van a világban ahol nincs általános érvényű vállalati jövedelemadó (vagyis gyakorlatilag 0% az adókulcs)... ezek között olyan egzotikus adóparadicsomok találhatók, mint egyes karib tengeri szigetek (pl. Bahamák, Bermuda szigetek, Brit Virgin szigetek, Turks- és Caicos-szigetek) vagy a Csendes oceáni térség (pl. Wallis&Futuna, Vanuatu, Palau). Kis ízelítő ezekből a paradicsomokból más szemmel:

Brit Virgin szigetek

Bermudák

Turks & Caicos

Bahamák

Wallis & Futuna

Palau



Ha közvetlenül is érintett vagy a TAO témában és szeretnéd az idei évi várható adót már most megbecsülni, akkor ehhez találsz egy letölthető excel segédletet itt (keresd a TAO kalkulátort).



A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatipenzugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1412788646
süti beállítások módosítása