szakmai vélemények, ötletek és tanácsok, valamint hírek a vállalati pénzügyek világából szakembereknek, cégtulajdonosoknak és minden érdeklődőnek

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

gigantikus cégfelvásárlási és összeolvadási ügyletek a közelmúltban

sikerek és hatalmas bukások az elmúlt 20 évben

2017. szeptember 21. - György Gábor

Képtalálat a következőre: „merger money images”Az elmúlt években a globális piacokon számos, a magyar GDP-vel összemérhető értékű összeolvadási és vállalatfelvásárlási (merger and acquisition) tranzakciót hajtottak végre a nemzetközi szereplők. Ezek között nem ritka az 50-100 milliárd dollár értékű vagy akár azt meghaladó cégvásárlás

Idén nyáron zárult például a világ egyik legnagyobb vegyipari fúziója, amelynek keretében egy 130milliárd USD értékű vállalata jött létre DowDuPont néven. 

Az alábbiakban az elmúlt 20 év legnagyobb ügyleteit áttekintve adunk egy összefoglalót a gigantikus felvásárlási és összeolvadási tranzakciókból, amelyek között több sikertelen, nagy veszteséggel zárult ügylet is található.

1. hely

Vevő

Célpont

év

összeg

Vodafone

 Mannesmann

2000

~180mrd USD

Képtalálat a következőre: „vodafone logo”File:D2 mannesmann.svgA német Mannesmann felvásárlásával, amelyet a német közvélemény nem fogadott kitörő örömmel, a Vodafone lett a világ legnagyobb szolgáltatója a mobiltelefon piacon, illetve a világ 4. legnagyobb vég jött létre akkor ezzel az ügylettel. Ugyanakkor nem csak legnagyobb cégfelvásárlás volt ez a történelemben, hanem egyben az egyik legnagyobb bukást eredményező tranzakció, mivel a Vodafone 23.5mrd GBP leírást volt kénytelen elkönyvelni 2006-ban a Mannesmann ügylet kapcsán. 

 

2. hely

összeolvadó cégek: AOL - Time Warner

év

összeg

 

 

2000

~164mrd USD

Képtalálat a következőre: „aol logo”Képtalálat a következőre: „time warnerlogo”Szintén a 2000-es évek legelején, nem sokkal lemaradva a Vodafone mögött az AOL és a TimeWarner egy egy egyesülési fúziót mellett tette le a voksát. Ugyanakkor ez volt mindenidők legrosszabbul sikerült összeolvadási kísérlete, amely 9 évnyi küzdelem után feladtak a felek (az AOL 99mrd USD veszteséget könyvelt el és az értéke a tizedére esett). A tranzakció sikertelensége többek között az eltérő vállalati kultúrára volt visszavezethető, valamint a dotcom lufi kipukkanása is hozzájárult sikertelenséghez.

 

 3. hely

összeolvadó cégek

év

összeg

Dow Chemical

DuPont

2015

~130mrdUSD

Képtalálat a következőre: „du pont dow cheM”Egy klasszikus „merger of equals” tranzakciók keretében történő összeolvadásról döntöttek a két amerikai cég vezetői 2015-ben, amely azonban teljeskörűen versenyfelügyeleti eljárások miatt csak idén augusztusban zárult le. A tranzakció motivációját többek között a potenciális szinergia hatások adták, kb. 3mrd USD/év költségmegtakarítás és 1mrd USD/év bevételi növekményt várnak az egyesült cégtől.

 

4. hely

Vevő

Célpont

év

összeg

Verizon

Verizon Wireless (Vodafone)

2013

~130mrdUSD

Képtalálat a következőre: „verizon logo”2013-ban vásároltam eg a Vodafone-tól a Verizon PLC, a Verizon Wireless 45%-át. A tranzakcióból származó bevétel 70%-át a Vodafone a részvényeseinek fizette ki.

 

5. hely

Vevő

Célpont

év

összeg

Pfizer

Warner-Lambert

2000

~110mrdUSD

Képtalálat a következőre: „pfizer logo”Képtalálat a következőre: „warner lambert logo”2000 nyarán zárult le az egyik legnagyobb ellenséges felvásárlási tranzakció, amellyel a világ második legnagyobb egészségügyi termékeket gyártó vállalata jött létre (mindkét cég amerikai).

 

6. hely

Vevő

Célpont

év

összeg

AT&T

TimeWarner

2016

~109mrdUSD

Az AOL kudarca után 16 évvel egy újabb jelentkező, az AT&T veszi meg a TW-t. A tranzakció jelenleg még az amerikai felügyeleti szervek vizsgálják, bizonyos tekintetben a demokrata és republikánus párt közötti politikai csata színtere lett.

 

7. hely

Vevő

Célpont

év

összeg

Anheuser-Busch InBev

SAB Miller

2015

~103mrd USD

Képtalálat a következőre: „sab miller logo”A söripar legnagyobb fúziója keretében a belga Anheuser-Busch megvásárolta az angol SAB Miller-t. A tranzakciót követően a világ sörpiacán harmadát uraló cég jött létre, a tulajdonosok a tranzakciótól 3%-os létszámcsökkentést és 1.4mrd USD/év megtakarítást vártak.

Az Anheuser-Busch InBev egyébként szintán egy megadeal keretében jött létre, amikor belga InBev megvásárolta az amerikai Anheuser-Busch sörgyártót 52mrd USD összegért 2008-ban.

 

8. hely

összeolvadó cégek

év

összeg

Heinz

Kraft Foods

2015

~100mrd USD

Képtalálat a következőre: „heinz kraft logo”A két amerikai cég összeolvadásával a világ 5. legnagyobb élelmiszeripari vállalata jött létre 2015-ben (a tranzakció részeként a Kraft tulajdonosai egy egyszeri, extra 10mrd USD osztalékot is kaptak a Heinz tulajdonosaitól (3G Capital és Berkshire Hathaway). Az összeolvadás után a Heinz tulajdonosai 51%, a Kraft tulajdonosai 49% részt kaptak fúzió utáni ú cégből.

A tranzakció motivációját a mérethatékonyságból fakadó szinergiák, valamint a Kraft jobb hitelminősítése miatti kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek (Heinz hitelek refinanszírozása olcsóbb forrásokkal) adták.

 

9. hely

Vevő

Célpont

év

összeg

RFS Holding

ABN Amro

2007

98mrdUSD

Képtalálat a következőre: „abn amro logo”A lista 9. helyére a pénzintézeti szektorban végrehajtott legnagyobb értékű felvásárlás került, amelynek keretében a The Royal Bank of Scotland, Fortis Bank Nederland és Banco Santander S.A. konzorciuma vásárolta meg 3. legnagyobb holland bankot.

 

10. hely

Vevő

Célpont

év

összeg

Exxon

Mobile

1998

~80mrd USD

Képtalálat a következőre: „exxon mobil logo”A felvásárlást követően a legnagyobb olajipari vállalt jött létre. Bár akkor úgy tűnt, hogy az Exxon túl magas árat fizetett, de később a tranzakcióra már a történelem egyik legsikeresebb felvásárlásaként hivatkoztak.

 

A fenti lista alapján is látszik, hogy az egyes ügyletek nemcsak a méretükkel, hanem az azokon elkönyvelt veszteséggel is kitűnnek a sorból. A sikeres cégfelvásárlás végrehajtásához nemcsak pénz, hanem átgondolt M&A stratégia, alaposan előkészített ügylet és jól alátámasztott értékelés is szükséges. Ha érdekel ennek a szakma háttere, akkor olvasd el a kapcsolódó bejegyzéseinket vagy nézz szét itt

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatipenzugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4712881204
süti beállítások módosítása