szakmai vélemények, ötletek és tanácsok, valamint hírek a vállalati pénzügyek világából szakembereknek, cégtulajdonosoknak és minden érdeklődőnek

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

cégvásárlásról 5 percben

hogyan kell rá felkészülni, mik a főbb lépések?

2017. július 11. - György Gábor

A cégvásárlás, mint befektetés az egyik legkomolyabb döntés a cég életében: ez egy olyan speciális "beruházás", amely egy hagyományos beruházások során felmerülő megtérülési, piaci stb. kérdésekhez képest további vizsgálati szempontokat és kihívásokat vet fel (pl. szervezeti, integrációs, jogi, kulturális és emberi kérdések).

Ezért nemhogy a tranzakció megkezdését megelőzően, de már a gondolat megszületését követően érdemes tisztában lenni a fő kérdésekkel, folyamat lépéseivel.

1. stratégia:

Miért szükséges az M&A tranzakció (növekedés, befektetési lehetőség, saját piacok védelme)? Hogyan illeszkedik az általános üzleti stratégiába, miként segíti annak megvalósulását? Milyen árazás és feltétel rendszer mellett érdemes megvalósítani?

 

2. célpontok keresése:

Melyek azok a vállalatok, amely lehetséges célpontként szóba jöhetnek? Megfelelnek-e az előzetesen felállított szempontrendszernek?

 

3. átvilágítás, értékelés

A kiválasztott célvállalat teljes (üzleti, pénzügyi, jogi, műszaki) átvilágítása, kockázatok felmérése, üzleti terv értékelése és ezek alapján a méltányos érték megállapítása

Ez a cég megvásárlásról szóló döntés egyik legfontosabb mozzanata:  itt szerezheted meg azokat az információkat, amelyek alapján döntesz és az átvilágítás alapján meghatározott cégérték döntően befolyásolja a későbbi megtérülést (felülértékelt vállalat esetén értelemszerűen csökken az esélye, hogy az elvárt hozamot realizálod).

 

4. strukturálás

Az ügylet szerződéses struktúrájának kialakítása, különös tekintettel az ügylet sajátosságaihoz igazodó vételár fizetési konstrukcióra, a felek közötti kötelezettségek és elszámolások szabályozására. Egy alapos due diligence és cégértékelés sem válthatja ki azokat a biztosítéki elemeket, amit a jól megválasztott ügyleti struktúra tud biztosítani.

 

5. szerződéskötés, zárás

A strukturálás során kialakított szerződés megkötése, a szerződés hatályba lépéshez szükséges feltételek teljesítése/pénzügyi elszámolás, kifizetési feltételek teljesülésének monitoringja (egy hosszabb, akár több évet is érintő zárás és kifizetés esetén különösen fontos!).

 

6. integráció

Ha azt hitted, hogy már fenti lépéseket követően már túl vagy a nehezén, akkor rossz hírünk van: a cég megvételét követően kezdődik az igazi munka! A 1-5. pontokban jelzett feladatok nagy részét segítenek megoldani az M&A-re szakosodott tanácsadók, de a sikeres működés komoly integrációs munkát igényel. A tranzakció hosszú távú sikerének kulcsa a megvásárolt vállalat üzleti és szervezeti integrálása a meglevő cégstruktúrába, a felvásárolt és felvásárló cég közötti know-how és best practice transzfer, a vállalati kultúrák összehangolása. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatipenzugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9512641543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása