szakmai vélemények, ötletek és tanácsok, valamint hírek a vállalati pénzügyek világából szakembereknek, cégtulajdonosoknak és minden érdeklődőnek

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

vállalati pénzügyek - néhány percben, kávé mellé

a legnagyobb tech márkák kicsit más szemszögből

pénzügyi teljesítmény és növekedés a tech szektor elitjénél

2017. november 09. - vallalatipenzugyek.blog

A világ legnagyobb technológiai márkáinak termékeivel, szolgáltatásaival napi szinten találkozunk és sokat olvashatunk a legújabb fejlesztéseikről (vagy épp a baklövéseikről) a különböző blogokban is. Mi a tematikánkhoz hűen, pénzügyi szempontból vetünk most rájuk egy pillantást! Az olvasó így betekintést nyerhet, hogy az ezeknél a cégeknél elköltött pénze mennyivel járul hozzá a sikerükhöz.

Az alábbiakban a legnagyobb tech cégek közül 7-et kiválasztva vizsgáltuk meg a legfőbb pénzügyi mutatóik alakulását az elmúlt 5 évre vonatkozóan. Valamint megnéztük, hogy a növekedésük hogyan viszonyul a globális növekedési mutatókhoz.

A vizsgálat tárgyát az Apple, Google, Microsoft, Samsung, Intel, Amazon, Facebook árbevétele és eredményessége képezte. Az eredményességet az EBITDA és EBITDA margin (ebitda/árbevétel) mutatókon keresztül szemléltetjük (a számok milliárd dollárban értendők, a Samsunk esetében koreai won-ról átszámítva). Illetve végül 1-1 ábra erejéig megnézzük azt is, hogy Google vagy az Amazon alkalmazottainak létszáma hogyan növekedett, illetve az Apple árbevételében melyik termékek jelentik a húzóerőt (meglepetést várhatóan egyik chart sem fog okozni).

 

Ami a fenti számokon túl egy fontos észrevétel, hogy a 7 cég átlagos éves növekedési üteme 7% körüli volt, miközben a világ összesített termelése és az amerikai GDP is körülbelül 3,5% / év ütemben nőtt átlagosan 2012 óta. Különösen látványos a növekedés 3 legfiatalabb márka esetében (Google, Amazon, Facebook), akik együttesen több mint 2x-re növekedtek!

Google létszáma:

 

Amazon létszáma:

Az Apple árbevételének összetétele:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalatipenzugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5113186968
süti beállítások módosítása